Animatiefilmpje maken? Wat kost dat nou eigenlijk?

Het simpele antwoord op deze vraag is, dat je rekening moet houden met een prijs van ergens tussen € 1.000 en € 8.000 om een animatiefilmpje te laten maken.

Nu zal je vast denken; “Wat een breed bedrag!?” Vandaar dat het minder simpele antwoord op deze vraag wat uitleg behoeft.

Wie gaat je animatiefilmpje maken?

Om te beginnen zijn er verschillende manieren om een animatiefilmpje te laten maken. Je kunt het zelf doen, een net afgestudeerde zzp’er op zijn zolderkamer aan het werk zetten of natuurlijk een professioneel bedrijf die zijn strepen verdiend heeft in de hand nemen. Afhankelijk van je verwachtingen en je budget is deze keuze vrij.

Wil je uniek werk of een animatiefilmpje wat op basis van templates gemaakt wordt?

Ook kun je de keuze maken uit uniek, op maat gemaakt werk, of een animatiefilmpje wat gemaakt wordt met gebruik van bestaande template illustraties. Deze laatste optie is natuurlijk veel minder tijdrovend en daardoor goedkoper, maar daarentegen ook een stuk minder persoonlijk en dynamisch. Je zult namelijk veel video’s tegenkomen met dezelfde beelden en afhankelijk van je initiatief zal het lastiger zijn om de aandacht van je kijker vast te houden.

Hoeveel uren zijn de producenten kwijt wanneer ze je animatiefilmpje maken?

Zoals aangegeven is de productietijd van een op maat gemaakt animatiefilmpje natuurlijk vele malen langer dan een animatiefilmpje wat met behulp van templates gemaakt is en dat bepaalt natuurlijk ook mede de prijs die berekend wordt om jouw animatiefilmpje te maken.

Daarnaast is de lengte van jouw animatiefilmpje hierbij dus ook doorslaggevend. Het duurt natuurlijk vele malen langer om een animatiefilmpje van 3 minuten te maken dan een animatiefilmpje van 1 minuut.

De uurprijs van je producent speelt dus een grote rol wanneer je een animatiefilmpje laat maken.

Welke service en kwaliteit verwacht je?

Tot slot wordt de prijs (net als bij vele andere producten en diensten) bepaalt door de service, het afwerkingsniveau en natuurlijk de wow factor die je verwacht.

Wil je je bedrijf en merk laten associëren met de grote jongens? Is uitstraling en oog voor detail van belang? Heb je niet de tijd en ook niet de creativiteit om zelf de productie van je animatiefilmpje te begeleiden en laat je dit liever over aan ervaren spelers? Dan zul je natuurlijk al snel voor de diensten van een gerenommeerde animatiestudio kiezen waar doorgaans ook een hoger prijskaartje aan zit.

De uiteindelijke prijs om een animatiefilmpje te maken is dus eigenlijk gebaseerd op de afwerking, de tekenstijl, of het handgemaakt is of niet, het aantal uren dat in de productie gestoken wordt en het expertiseniveau van de producenten die je animatiefilmpje maken.

Wanneer je met het idee speelt om een animatiefilmpje te maken, zou je aandacht eigenlijk meer gericht moeten zijn op wat het animatiefilmpje je op kan leveren, dan wat het je zal kosten. Op basis daarvan kun je gemakkelijker bepalen welke service en afwerkingsniveau je daarvoor verlangt.