Hoelang mag een goed animatiefilmpje duren?

De ideale lengte van een gemiddeld animatiefilmpje is voornamelijk afhankelijk van het doel van de video. Als je een product of dienst wilt uitleggen en aanbieden ligt de gemiddelde lengte doorgaans rond de 90 seconden.

In de regel geeft dit net voldoende tijd om de kijker aan te spreken, het bestaande probleem voor te leggen, de oplossing aan te bieden en de oproep tot actie over te brengen.

Maar er zijn natuurlijk vele andere vormen van animatiefilmpjes en redenen waarvoor ze ingezet worden en hierbij is de ideale lengte per animatiefilmpje totaal verschillend.

Er wordt veel gesproken over de ideale lengte van een animatiefilmpje, maar eigenlijk is die er dus niet. Veel mensen spreken van een bepaalde periode waarop de kijker zijn aandacht vast kan houden en hechten eigenlijk te veel waarde aan deze uitspraak. Deze uitspraak komt voornamelijk uit de vlog wereld. Hierbij moet de video dus eigenlijk de aandacht trekken en vasthouden van iedere kijker.

Wanneer je een animatiefilmpje wilt laten maken om je product of dienst uit te leggen en aan te bieden, een training te geven of je beleid en regelgeving op je kijkers wilt overbrengen, kun je deze regel eigenlijk direct overboord gooien.

In al deze gevallen heb je natuurlijk te maken met kijkers die al een bepaalde vorm van interesse hebben. Ze willen graag meer weten over je dienst of product of worden vanuit hun arbeidspositie gevraagd om het animatiefilmpje te bekijken.

Zolang het animatiefilmpje er voor zorgt dat de informatie die overgebracht wordt niet te langdradig en droog overkomt. Er veel interactie tussen beeld en gesproken woord plaatsvindt en er hier en daar een vleugje humor aanwezig is. Maakt de lengte van een animatiefilmpje niet heel veel uit voor de aandachtsspanne van de kijker.